ИНФОРМАЦИЯ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА OKOL LAKE PARK?

OKOL Lake Park няма да бъде нито затворен, нито ваканционен комплекс, а спокойно съвременно “село”, но модерно и с всички удобства и услуги на големия град. Проектът обхваща площ от 3 000 дка и ще бъде пространство за активен живот и почивка, което обединява голф игрище с 18 дупки, 5* хотел Pullman със 149 ключа и 40 брандирани къщи, над 650 самостоятелни парцела за къщи по индивидуален проект, както и център с множество допълнителни елементи и удобства – училище до 7 клас, детска градина, медицински център, офисна зона, спортно-приключенски център, ферма, магазини, ресторанти, пропърти дружество с консиерж и множество услуги.

КЪДЕ СЕ НАМИРА OKOL LAKE PARK?

Разположен само на 30 км от София, с бърз достъп на 40 минути по реновирания път към Самоков, комплексът разкрива невероятни панорами към яз. Искър, естествените гори около него и планините Рила, Витоша, Плана и Стара Планина. Ски курортът Боровец е на 25 км.

OKOL Lake Park се намира на територията на община Самоков и представлява разширение на урбанизираната територия на с. Горни Окол.

Повече за Локацията вижте тук.

КОЙ Е ИНВЕСТИТОРЪТ?

Инвеститор, дивелъпър и изпълнител на проекта е българско холдингово дружество Маркан Холдинг АД. Основните му инвестиции са в областта на строителството, недвижимите имоти и хотелиерството. Собственост на компанията са Хотел Новотел София, престижното интернационално училище Американо-английска академия и редица други участия в около 20 дъщерни дружества.

Ключово звено в структурите на холдинга е основаната през 1993 г. Маркан ЕООД – един от лидерите в строителния бранш у нас, работещ само с частни инвеститори. Строителната компания е специализирана в консултирането и цялостното изпълнение на някои от най-мащабните и сложни инвестиционни проекти в България. В обектите, които проектира и изпълнява, се прилагат най-съвременните решения в технологията и организацията.

Проектът се реализира чрез дружеството със специално предназначение Голф Окол ЕАД.

КАКВА Е МОТИВАЦИЯТА НА ИНВЕСТИТОРА?

OKOL Lake Park има амбицията да провокира общоприетите правила и да предложи нови идеи. В този проект има вложени много персонално отношение и много емоционална стойност. Неслучайно проектовата компания е регистрирана в гр. Самоков – не само по причина, че проектът ще се реализира на територия на общината, но и защото Маркан е фирма, основана и свързана с гр. Самоков. Собствениците и немалка част от екипа са самоковци. Маркан остава собственик на голф игрището и хотела, и ще извършва със собствени структури или чрез партньорства повечето от услугите.

Задължително е проектът да е финансово успешен, но това съвсем не е неговата първопричина. Зад него стои идеята да направим нещо различно и значимо, да бъдем взискателни и честни към себе си и средата, в която живеем – тя да бъде жива и отворена – хората да се познават, да общуват със съседите си, с природата и с местната общност.

КОГА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИВАНЕТО НА OKOL LAKE PARK?

OKOL Lake Park е в процес на строителство, като Първа копка е поставена на 1 август 2020 г. През 2024 г. голф игрището и хотелският комплекс ще отворят врати, а инфраструктурата и първите къщи ще бъдат въведени е експлоатация.

Следващият етап на развитие на проекта включва Редови къщи, Самостоятелни къщи тип B и елементите в Центъра, Фермата и Приключенския парк.

Реализирането на всички къщи се очаква да отнеме около 10 – 15 години, с темп около 60 – 70 къщи на година.

Строителния напредък можете да следите тук.

НА КАКЪВ ЕТАП Е СТРОИТЕЛСТВОТО?

Строителството е в активен етап – изграждат се инфраструктурата, външните връзки, хотелът, голф игрището и първите къщи по индивидуален проект. Строителния напредък можете да следите тук.

ОСИГУРЕНО ЛИ Е ПРОЕКТНОТО ФИНАНСИРАНЕ?

Да, финансови партньори на OKOL Lake Park са Уникредит Булбанк и Пощенска Банка.

КОИ КОМПАНИИ СИ ПАРТНИРАТ В ПРОЕКТА?

OKOL Lake Park е резултат от съвместната работа на всички компании в Маркан Холдинг АД, операторите на хотела и брандираните къщи Accor и на голф игрището – IMG, както и на десетки партньори и доставчици, повече за които можете да откриете в страницата Партньори.

Дом на проекта е община Самоков, а финансови партньори са Уникредит Булбанк и Пощенска Банка (проектно финансиране), и ОББ (ипотечно финансиране).

Повече за партньорите ни научете тук.

ЗАЩО СА ВАЖНИ ГОЛФЪТ И ХОТЕЛЪТ?

Голф игрището и хотелският комплекс са биещото сърце на OKOL Lake Park. Те създават усещане за завършеност още със своето откриване и ще предлагат уют и множество услуги още на първите жители.

Първият по рода си в България 5-звезден премиум хотел Pullman ще се управлява от Accor – световен лидер в хотелиерската индустрия и най-големият хотелски оператор в Европа. Ще се отличава с несравним комфорт и първокласно обслужване само на час път от София. Отличителни са конферентният център за 500 човека, roof-top СПА центъра и множество ресторанти и питейни заведения.

Шампионатното голф игрище, по проект на European Golf Design и Робин Хайсман, ще се управлява от IMG – световно признато име в голф индустрията. Амбицията е то да се превърне в средище както на професионални играчи, така и на любители. Голф академията е проектирана като най-доброто тренировъчно съоръжение в България и цели да популяризира голфа като масов спорт.

КАКВО ОТЛИЧАВА ИНФРАСТРУКТУРАТА?

Комплексът ще бъде с изцяло нова инфраструктура, която включва 21 км нови пътища с вело- и пешеходни алеи и богато озеленяване, водоснабдяване за питейно битови нужди от Рилския водопровод и за напоителни – от р. Искър, два типа канализация – битова с 5 пречиствателни станции от най-висок клас и дъждовна, както и изцяло нова електромрежа.
Основният енергоизточник е електроенергията.

Инфраструктурата е максимално съобразена с терена с цел минимална промяна на съществуващата среда и изискванията за свързаност между отделните имоти.

СВОБОДЕН ЛИ ЩЕ БЪДЕ ДОСТЪПЪТ ДО OKOL LAKE PARK?

OKOL Lake Park е едно спокойно съвременно “село” и няма да има ограда или бариери на вход изходите, а видеонаблюдение и живи патрули – с автомобили, пеша и с коне. Така, сигурността ще се осигурява максимално ненатрапчиво, но максимално успешно с помощта на най-съвременни техники за видео наблюдение.

КАКВО ОТЛИЧАВА ИМОТИТЕ В OKOL LAKE PARK?

От ключово значение в OKOL Lake Park е създаването на среда. Всяка къща в комплекса е уникална и носи почерка и характера на своите обитатели, но всички къщи са в хармония, тъй като се подчиняват на единни градоустройствени показатели и архитектурен стил. За да може да гарантира обещанията си, инвеститорът не предлага възможност за самостоятелно закупуване на парцел, а всяка къща се проектира ексклузивно от водещите архитекти и интериорни дизайнери на OKOL Lake Park според индивидуалното задание на всеки клиент.

КАКВИ ИМОТИ СЕ ПРЕДЛАГАТ В OKOL LAKE PARK?

В OKOL Lake Park се предлагат самостоятелни и редови къщи. Проектът е замислен като спокойно съвременно “село”, което жителите обитават целогодишно, отколкото като ваканционен комплекс.

Цялостната среда е от първостепенно значение в OKOL Lake Park и по тази причина е възприет цялостен Строителен стандарт.

Всички имоти се предлагат с напълно завършен екстериорен, интериорен и ландшафтен проект. Не се предлагат имоти, завършени по БДС, както и парцели за самостоятелно закупуване. Всички къщи са в модерен минималистичен стил, с плоски покриви и височина от максимум 2 етажа. За всички къщи по индивидуален проект се съблюдава КИНТ между 0.27 и 0.3.

ОТ ВСИЧКИ ЛИ ПАРЦЕЛИ ИМА ГЛЕДКА КЪМ ЯЗ.ИСКЪР?

Поради естествения наклон на терена около 70% от парцелите за къщи по индивидуален проект имат невероятни гледки към яз. Искър, Рила и Стара планина.

Къщите тип В и редовите къщи имат чудесна гледка към Рила.

КОЙ ПРОЕКТИРА СГРАДИТЕ В OKOL LAKE PARK?

Сградите се проектират от екипите архитекти, инженери и дизайнери на компаниите в Маркан Холдинг АД. Не е допустимо изпълнението на проекти на външни проектантски екипи.

КАКВА Е ТЕХНОЛОГИЯТА НА СТРОИТЕЛСТВО?

Стандартът, който е в основата на проектирането и строителството е ясно разписан и съобразен с най-съвременните материали и методологии с минимизиране на мокрите процеси след грубия строеж. Съответно с това не се използват процесите, характерни  при стандартното строителство  – зидарии при вътрешни преградни стени, полагане на мазилки и шпакловки, бояджийски работи и други. Строителната концепция на OKOL Lake Park е разработена с цел да осигури най-високо качество на крайния строителен продукт, по-дълготрайна експлоатация, по-лесна поддръжка или ремонт.

Къщите са с 10 години пълна гаранция на всички строително-монтажни работи, обзавеждане и оборудване.

В КАКВА СТЕПЕН НА ЗАВЪРШЕНОСТ СА ИМОТИТЕ?

Всяка къща е с напълно завършен екстериорен и ландшафтен проект с поливна система. За всяка къща се изготвя пълен интериорен проект, който може да бъде реализиран в два варианта – Премиум Стандарт и Премиум Плюс.

Минималната степен на завършеност Премиум Стандарт включва настилки и облицовки по подове, стени и таван, монтирани интериорни врати, закачена корпусна мебел, оборудвани бани и санитарни помещения, оборудвани кухни с електроуреди, осветителни тела във всички помещения.

Опционално, Премиум Плюс добавя подвижно обзавеждане и допълнителни уреди и техника.

Опционално, с допълнително остойностяване могат да бъдат включени (вкл., но не само): Светла височина на помещенията над 10 фута (3.05 м), професионално оборудване за кухня, басейн и басейн оборудване; джакузи, киносалон, асансьори и т.н.

Повече за Строителния ни стандарт научете тук.

КАКВА ГАРАНЦИЯТА СЕ ПРЕДОСТАВЯ ЗА КЪЩИТЕ?

Къщите са с 10 години пълна гаранция на всички строително-монтажни работи, обзавеждане и оборудване.

КАКВО СЕ РАЗБИРА ПОД РЗП (РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ)?

Под „разгъната застроена площ“ (РЗП) в OKOL Lake Park се разбира затворена от четири стени площ по фасаден контур. В РЗП не влизат покрити паркоместа, веранди, тераси и т.н., но строително-монтажните работи по тях се остойностяват.

КАКВО ОТОПЛЕНИЕ СЕ ПРЕДВИЖДА ЗА КЪЩИТЕ?

Основният енергоизточник е електроенергията. Отоплението и охлаждането се оразмеряват спрямо спецификите на помещенията. Базовият вариант, вкл. в Премиум Стандарт е мултисплит система GREE. Опционално, с допълнително остойностяване на проекта може да се изпълни термопомпа и подово отопление в допълнение с подови и таванни конвектори – GREE, INNOVA, DAIKIN.

КАКВА ДОГРАМА СЕ ПРЕДВИЖДА ЗА КЪЩИТЕ?

Дограмата, която залагаме във всички къщи е троен стъклопакет с алуминиев профил на Reynaers, съобразени с локацията на проекта, топлотехническите характеристики и специално направения фасаден инженеринг. Заложени са различни системи: плъзгания с повдигане CP 155 LS / Master Patio, отваряеми и неотваряеми прозорци MasterLine 8 и окачени фасади CW 50. Основен принцип при проектирането е прозорците e да покриват цялата светла височина на помещенията и да няма разлика в нивата „вън/вътре“. Коефицентът на топлопреминаване, който постигаме със системите на Reynaers е (Uw) – total = 1,4 [W/m2K]. Стъклопакетът е с три стъкла, с дебелина съобразена с големината на позицията (Ug) = 0.6 [W/m2K]. Камерите са пълни с газ аргон и се изпълняват с топъл дистанционер. По целия периметър на дограмата се предвиждат хидроизолационни ленти.

КАК СЕ ОСТОЙНОСТЯВАТ КЪЩИТЕ ПО ИНДИВИДУАЛЕН ПРОЕКТ?

Стойността на парцела е крайна – 150 EUR/кв.м с ДДС.

Всяка къща се проектира индивидуално според заданието на клиента, възможностите на парцела и в съответствие със Строителния стандарт.

На етап Споразумение за резервационна такса се изготвя Базова оферта, с индикативната цена от 1900 до 2200 EUR/кв.м. с ДДС.

След финализиране на Обемно-пространственото решение се предоставя актуализация на Базовата оферта, в която се посочва конкретна цена на кв.м., която се получава от общата стойност на къщата, разделена на нейното РЗП (затворена от четири стени площ по фасаден контур без покрити паркоместа, веранди, тераси и т.н.).

Всички допълнителни СМР, обзавеждане и оборудване, които са във вариант Премиум Плюс се остойностяват индивидуално според конкретните решения и избраното подвижно обзавеждане.

КАК СЕ ОСТОЙНОСТЯВАТ КЪЩИТЕ ТИП В?

Къщите тип В се предлагат в пакетна цена, която включва парцела и къщата, завършена във вариант Премиум Плюс (с подвижно обзавеждане). Големината на парцела не влияе върху пакетната цена, която е крайна с ДДС.

КАК СЕ ОСТОЙНОСТЯВАТ РЕДОВИТЕ КЪЩИ?

Редовите къщи се предлагат в пакетна цена, която включва реално обособената част от парцела, идеалните части от парцела и къщата, завършена във вариант Премиум Плюс (с подвижно обзавеждане). Големината на реално обособената част от парцела не влияе върху пакетната цена, която е крайна с ДДС.

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ГРАФИКЪТ НА ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩИТЕ ПО ИНДИВИДУАЛЕН ПРОЕКТ?

Всяка къща по индивидуален проект има индивидуален график за проектиране и строителство, който е съобразен с желанията на клиента за въвеждане на къщата в експлоатация и възможностите/натовареността на екипите архитекти и проектанти на OKOL Lake Park. Сроковете за проектиране и строителство на дадена къща зависят от нейната големина. Проектирането отнема между 4 и 6 месеца, а строителството от откриване на строителната площадка до въвеждане на къщата в експлоатация – между 12 и 16 месеца.

Къщите тип В и редовите къщи са с фиксиран график за проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация.

КАКЪВ Е СТАНДАРТНИЯТ РАЗПЛАЩАТЕЛЕН ПЛАН?

 • 6000 EUR при подписване на Споразумение за резервационна такса
 • 20 € /кв.м РЗП къща при одобрено Обемно-пространствено решение (само за къщи по индивидуален проект)
 • 20% Авансово плащане при начало на строителните работи
 • 50% Междинно плащане при завършване на груб строеж
 • 30% Окончателно плащане при въвеждане на обекта в експлоатация

МОГА ЛИ ДА ЗАКУПЯ ИМОТ В OKOL LAKE PARK С БАНКОВ ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ?

Да, можете да закупите имот от нас със собствени средства, както и с комбинация от собствени средства и банков заем. Екипът на OKOL Lake Park оказва съдействие при ипотечно кредитиране с преференциални условия от редица банки.

КАКВИ ДОКУМЕНТИ И НА КАКЪВ ЕТАП СЕ ПОДПИСВАТ?

След избор на имот се подписва Споразумение за резервационна такса, с което имотът бива резервиран и двете страни декларират взаимното си желание да проектират къща според заданието на клиента, възможностите на избрания парцел и Строителния стандарт на OKOL Lake Park.

След одобрение от страна на клиента на техническия и интериорен проект и финалния бюджет се подписва Предварителен договор. Предварителният договор не прехвърля правото на собственост върху имота. С него се поема задължение в бъдеще да бъде сключен окончателен договор под формата на нотариален акт, с който да се прехвърли правото на собственост върху имота.

След въвеждане на къщата в експлоатация и превеждане на окончателното плащане се подписва Нотариалният акт.

КОГА СТАВА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ИМОТА?

Собствеността върху имота се прехвърля с изповядването на сделката пред нотариус под формата на нотариален акт. Нотариалният акт се сключва в кантората на нотариус, чийто район на действие съвпада с този на Районен съд Самоков.

КЪДЕ СЕ СКЛЮЧВА СДЕЛКАТА ЗА ПОКУПКА НА ИМОТ В OKOL LAKE PARK?

Окончателният договор за покупка на имот в OKOL Lake Park ще се сключи под формата на нотариален акт, който трябва да се изповяда от нотариус с район на действие в района на Районен съд Самоков в работен ден.

КОЛКО Е РАЗМЕРЪТ НА МЕСТНИЯ ДАНЪК ПРИ ПОКУПКАТА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ В OKOL LAKE PARK?

Съгласно действащата Наредба No 13 за определяне размера на местните данъци на територията на община Самоков, размерът на местния данък при придобиване на имущество по възмезден начин е в размер на 3% (три процента) от цената на прехвърляното имущество.

КАКВИ ДРУГИ РАЗХОДИ СЛЕДВА ДА СЕ ПРЕДВИДЯТ ПРИ ИЗПОВЯДВАНЕ НА СДЕЛКА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ИМОТ В OKOL LAKE PARK?

Освен местен данък при придобиване на имущество по възмезден начин (който е в размер на 3% от цената на имота), разноските за изповядване на сделката включат още:
• Нотариална такса за издаване на нотариалния акт (изчислява се по тарифа съобразно цената по сделката)
• Нотариални такси за преписи и справки (размерът е фиксиран)
• Такса за вписване на нотариалния акт в Служба по вписвания – гр. Самоков (0,1% от цената по сделката).

Обръщаме внимание, че при изповядване на нотариалната сделка е възможно да възникнат и други разходи, напр. разноски, свързани с учредяване на ипотека в полза на финансиращата Ви банка, ако закупувате имота чрез банков заем.

КАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ ЩЕ ИМА В OKOL LAKE PARK?

На площ от 80 дка в Центъра на OKOL Lake Park са предвидени:

 • Детска градина и училище до 7 клас, филиал на Американо-английската академия
 • Медицински център със спешен кабинет и бърз специализиран транспорт до София
 • Офисна зона с co-working пространство
 • Спортно-приключенски център със съоръжения на закрито и открито, специализирани инструктори и спортна екипировка за активностите наоколо
 • Фермерски пазар с малки специализирани магазинчета, предлагащи пресни местни продукти
 • Ресторанти с Българска и средиземноморска кухня
 • Множество търговски услуги като банков офис с банкомат, аптека и дрогерия, перално и химическо чистене, автомивка, фризьорски и козметичен салон и т.н.

Допълнително във Фермата ще се отглеждат овце, крави, коне и домашни птици. Тя ще функционира по модела на демонстрационните ферми и децата ще могат да я посещават с образователна цел.

Предвижда се и Приключенски парк със съоръжения за деца като Приключенски голф, въжен парк, малка зип линия и др.

Повече за допълнителните услуги научете тук.

ЩЕ ИМА ЛИ УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКА ГРАДИНА?

Още в първоначална фаза в OKOL Lake Park ще бъде открита детска градина, а за учениците ще бъде осигурен транспорт до Американо-английската академия или до други училища в София и Самоков.

С нарастване на броя на жителите на комплекса, ще бъде открито основно училище OKOL Park School с капацитет от 340 ученици. Училището ще бъде филиал на Американо-английската академия и предлага билингвална програма на обучение (на български и английски език) с обхват от предучилищна група до VII клас.

ЩЕ ИМА ЛИ МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ?

С грижа за здравето и медицинското обслужване на жителите на OKOL Lake Park, в комплекса ще бъде изграден медицински център със семейни лекари, спешен кабинет и кабинет по телемедицина. Медицинският център ще бъде оборудван със специализиран транспорт и ще осигурява адекватна спешна помощ и бърза връзка със здравната инфраструктура на София.

ИМА ЛИ ТАКСА ЗА ПОДДРЪЖКА И КАКВО ВКЛЮЧВА ТЯ?

Цялостната среда в OKOL Lake Park ще се поддържа от пропърти дружество, организирано от Инвеститора. То ще извършва услуги с две направления:

 • Задължителни, включващи охрана и сигурност, сметопочистване, сметоизвозване, снегопочистване и поддръжка на всички улици, зелени зони и паркове, поддръжка на тротоара и живия плет пред къщата.
 • Допълнителни, включващи консиерж, почистване на дома и двора, детегледачка, грижа за домашните любимци, куриерски и транспортни услуги, обслужване на автомобил и много други.

Имотите в OKOL Lake Park ще се ползват от различни пропърти мениджмънт пакети, цената на които ще варира в диапазон 0.70-1.20 евро/кв.м.

Повече за допълнителните услуги научете тук.